Wat is faalangst

Wat is faalangst? en hoe kan je deze angst snel achter je laten? De letterlijke betekenis van faalangst is ‘de angst om te falen’. Je hebt last van angstgevoelens dat je (wederom) niet in staat bent om goed te presteren.

Beste lezer,

Faalangst coachMijn naam is Jan Heering. Ik ben Mental Coach en mijn specialisatie is het snel verhelpen
van emotionele klachten, zoals angst om te falen.

Ik heb inmiddels al bijna 20 boeken over aanpakken en oplossen van een groot aantal
emotionele klachten, waaronder angst om te falen, op mijn naam staan.

In mijn praktijk heb ik van velen die last hadden van faalangst geholpen om hun angst achter zich te laten.

Op de vraag Wat is faalangst? zal ik in dit artikel antwoord geven. Eerst zal ik de symptomen van angst om te falen beschrijven. Daarna zal ik vertellen wat de oorzaak van angst om te falen is.

Tot slot zal ik je uitleggen hoe de oorzaak van faalangst, en daarmee de angst, snel en eenvoudig is aan te pakken.


Wat is faalangst – de symptomen


Je angst begint op te spelen wanneer je een prestatie moet neerzetten. Je moet een specifieke taak vervullen en daarop gaat een beoordeling volgen.

Voorbeelden hiervan zijn; rijexamen, proefwerken op school, spreekbeurten, tentamens of examens. Het kan ook gaan om zaken die met werk te maken hebben zoals; een presentatie geven of het uitvoeren van een belangrijk project.

Wat is faalangstEen van de symptomen van faalangst is dat je al lang van te voren last hebt van doemgedachtes. Iedere keer weer zie je voor je dat het weer niet gaat lukken. Je weet eigenlijk al zeker dat het ook deze keer weer op een fiasco zal uitlopen. Of dat je op het moment suprême (weer) niet goed zal kunnen presteren.

Voordat je moet presteren is je eetlust in het geheel verdwenen, het lukt je niet meer om nog een hap door je keel te krijgen. Je kunt ook last hebben van maag- of buikpijn. Of je wordt misselijk.

Andere symptomen van angst om te falen zijn; trillende handen, hoofdpijn, bonzend hart en rood worden.

Tijdens het presteren is het lastig voor je om nog helder te kunnen denken. Daarnaast kan jij je maar moeilijk concenteren.

Dit alles heeft tot gevolg dat je prestatieniveau veel lager ligt dan normaal gesproken van je verwacht kan worden.Faalangst types


Om antwoord te kunnen geven op de vraag Wat is faalangst? is het nodig dat we de verschillende faalangst types bespreken. Je kunt namelijk last hebben van passieve faalangst of van actieve faalangst.

Eén van de symptomen van passieve faalangst is dat je de voorbereiding zoveel mogelijk probeert uit te stellen. Daarnaast zoek je voortdurend afleiding. Voorbereiden doe je op het allerlaatste moment, wanneer het eigenlijk al te laat is. Het gevolg hiervan is, inderdaad, dat je weer gaat falen.

Bij de tweede variant, actieve faalangst, probeer jij je als gevolg van je angst je zo goed mogelijk voor te bereiden. Ondanks dat je wel last hebt van de gebruikelijke symptomen als doemdenken en concentratieproblemen kan het je hierdoor toch lukken om een goede prestatie neer te zetten. Bij deze variant kan je verzanden in details of kan je te perfectionistisch zijn.Wat is faalangst en wat is de oorzaak


De oorzaak van angsten zoals angst om te falen zijn onverwerkte emoties. Als gevolg van deze onverwerkte emoties zijn blokkades in het energiesysteem van je lichaam ontstaan.

Is je energiesysteem vrij van blokkades, dan voel jij je goed en ben je in staat om zonder problemen goed te presteren. De blokkades in je energiesysteem zorgen er echter keer op keer voor dat jij last hebt van die angst om te falen.

Hoezeer jij ook probeert om je angst achter je te laten.


Het is mogelijk om de blokkades in je energiesysteem en daarmee je angst om te falen eenvoudig en snel op te lossen. Hoe je dat doet kan je lezen op …..

Klik NU hier voor oplossingen
om snel je faalangst
aan te pakken


Geef een reactie